Yirmi yaş dişleri, genellikle diş kavisindeki yerini alamazlar sonuçta tam veya yarı gömülü olarak çene kemiği içinde kalabilirler. Diş kavisinde yerlerini alamamalarındaki en büyük neden, çene kemiğinin tüm diş dizisini içine alamayacak kadar dar olmasıdır.
YİRMİ YAŞ (AKIL DİŞİ) OPERASYONLARI
Akıl dişi olarak da bilinen yirmi yaş dişleri, 18-25 yaşları arasında sürerler (ortalama 19 yaş). Yirmi yaş dişleri, genellikle diş kavisindeki yerini alamazlar sonuçta tam veya yarı gömülü olarak çene kemiği içinde kalabilirler. Diş kavisinde yerlerini alamamalarındaki en büyük neden, çene kemiğinin tüm diş dizisini içine alamayacak kadar dar olmasıdır.
Bu dişler, dolaylı veya dolaysız olarak hastalarda estetik ve sağlık problemlerine yol açmaktadır. Yer darlığı olan çenelerde yirmi yaş dişleri sürerken kendilerine yer açmak amacı ile diş dizisindeki diğer dişlere baskı uygulayarak bu dişlerin pozisyonunu bozmakta ve ileri yaşlarda çapraşıklıklara neden olmaktadır. Yirmi yaş dişlerinden kaynaklanan enfeksiyonlarda ise hastalar büyük sıkıntılar yaşayabilmektedir. Yirmi yaş dişinden kaynaklanan ağrıların tam olarak nereden geldiği bazen tespit edilememektedir. Bu ağrıların kulak, bademcik ve sinüs gibi komşu alanlardan kaynaklandığı düşünülerek, hastalar diğer branş kliniklerinde vakit kaybetmekte ve şikayetleri devam etmektedir. Bu dişlerden kaynaklanan enfeksiyonlar ise günümüzde antibiyotiklerin gelişmesi ile ciddi sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Fakat bu dişlerin bulunduğu bölge itibariyle çenede kilitlenmelere, yeme ve konuşma güçlüklerine neden olmaktadır. Bu durum ise hastalarda ağrının yanı sıra beslenme bozukluğuna bağlı halsizliğe neden olmaktadır. Çalışan hastalarımızda ise iş gücü kayıpları yaratmaktadır.
18 yaşına gelmeden hastaların röntgen filmlerinin çekilerek, bu dişlerin durumları ortodontist ve çene cerrahının görüşleri alınarak diş hekimi tarafından değerlenmelidir. Enfeksiyona neden olan diş ise gerekli tedavinin yapılmasından (antibiyotik tedavisi, apse drenajı) sonra en kısa sürede çekilmelidir. Çekimi ertelenen dişlerden kaynaklanan enfeksiyonun tekrarlaması ise kaçınılmazdır. Şikayet vermeyen gömülü dişlerin çekimi ise tartışmalıdır. Çekilmeyen gömülü dişlerden kaynaklanan kist, tümör, kanser gibi hastalıklar nadir olmasına rağmen, ortaya çıktıklarında hastaya daha büyük cerrahi işlemlerin uygulanmasını gerektirmektedir.
Çene içerisinde gömülü kalan bu dişlerin cerrahi çekimi uzman bir hekim tarafından, modern koşullarda yapılmalıdır. Operasyon, lokal anestezi altında yapılmaktadır. Genel anestezi ise tüm yirmi yaş dişlerinin çekildiği, bulantı refleksi ve aşırı korkusu olan hastalarda tercih edilmektedir. Operasyon çoğu zaman 30-45 dakika sürmektedir. İdeal koşullarda ve uzman bir ekip ile yapılan operasyondan sonra şikayetler minimum olmaktadır. Çekim yerinin iyileşme sürecine bağlı ödemin (şişliğin) olması normal karşılanmalıdır.
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 DentOrjin Ağız ve Diş Sağlığı | Web Tasarım Ecole